Знаете ли кои са основните правила при обзавеждане на баня?

Правила за обзавеждане на баня

Независимо дали предстои обзавеждане на новоизградени или ремонтирани мокри помещения (баня, тоалетна), съществуват златни правила, с които майстори и възложители (собственици) е добре да се съобразяват. Тези правила са гаранция за функционалност и удобство при експлоатация. Става дума за хоризонтални и вертикални отстояния между мебели и санитарен фаянс (мивка, биде, тоалетна чиния), лира, смесители и т.н.

1. Проектиране на баня

Хоризонтални отстояния в баня

Фиг.1

Препоръчително е винаги преди пристъпване на строителни дейности в баня или тоалетна, да се направи проект съдържащ обзавеждането (мебели за баня, санитарен фаянс, смесители и др.) и отстояния. Важно правило е около мивка, тоалетна, биде и вана да има достатъчно пространство за свободно движение на ползващия помещението – не по-малко от 76 см. Също така:

Препоръчително е в банята да има предвидени два сифона за оттичане на водата:

  • Сифон, който обслужва зоната за душ/душ кабината;
  • Сифон, който обслужва останалата част от помещението;

Модела на сифона, както и факта дали има борд между душ зоната/ душ кабината и останалата част на помещението,  определят броя сифони, които да се разположат.

2. Обзавеждане на баня

Отстояния в баня, в зависимост от човешкия ръст

Фиг.2

Човешкия ръст има главна роля при определяне на правилата за обзавеждане в мокрите помещения, както е показано на Фиг.2. В зависимост от климатичните условия, се определя дали на външни стени да се монтират мивки, смесители, водомери и т.н. За България е препоръчително мивки, спирателни кранове, водомери и душ смесители да се монтират на вътрешни стени. Монтаж на външна стена крие риск от измръзване и последващо спукване на елементи по водоснабдителната мрежа в помещението. Тоалетната чиния задължително се поставя в непосредствена близост до вертикалния канализационен щранг. Идеалната подредба на обзавеждане е в редица – едно до друго мивка и зона за душ, като се спазват отстоянията от Фиг.1. Ако помещението е по-малко от 4 м.кв. се препоръчва вратата да се отваря навън.

3. Душ кабина

Отстояния при монтаж на душ кабина в баня

Фиг.3

Минималната препоръчителна височина за монтаж на душ питата е 196 см. Извода за смесители за душ задължително трябва да е на вътрешна за помещението стена (за да се избегне замръзване през зимния сезон). Съвременните душ системи позволяват регулиране височината, според ръста на ползвателя. Дори се предлагат на пазара комбинирани модели от статични пити и подвижен душ (познат като „телефон“).  При модели без статичен душ, са предвидени поставки, които позволяват регулиране във вертикална посока, според нуждите на ползвателя. Има тенденция за монтаж на помощни дръжки в душ кабини/ зони за душ, с цел предпазване от подхлъзване и обособяване на зона за сядане. Препоръчителната височина за помощна дръжка е от 84 до 91 см.

4. Тоалетна

Отстояния при монтаж на тоалетна чиния в баня

Фиг.4

Отстоянията за разположението на самата тоалетна чиния и съпътстващата я стойка за тоалетна хартия, са показани на Фиг.4. Стойката за тоалетна хартия е препоръчително да не е до мивката, за да не се мокри. Тоалетната чиния задължително се поставя в непосредствена близост до вертикалния канализационен щранг. А спирателния кран за тоалетната чиния, се поставя на вътрешна за помещението стена, с цел да се избегне замръзване през зимата.

 

Услуги:  Доставка  3D проекти 

тел. 0885 971 536 – „Домино интериор“ гр.Ботевград

тел. 0886 292 134 – „Домино интериор“ гр.София

 

 

изображения: novini.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *